Istorijat kluba

Dečji šahovski klub „Mala rokada“ osnovan je 2009. godine na inicijativu velikog šahovskog entuzijaste i šahovskog trenera Mirsada Mirze Agovića. Nakon višegodišnjeg trenerskog rada došao je na ideju da osnuje dečji šahovski klub u kome bi njegovi učenici mogli da se usavršavaju i napreduju kroz razna klupska takmičenja.

Mirza kao iskusan trener je zajedno sa svojim mlađim saradnicima, trenerima Jankom i Nevenom Janković, želeo da deca iz njihove šahovske škole koja su se do tada isključivo takmičila u pojedinačnoj konkurenciji, steknu osećaj pripadnosti šahovskoj školi i razviju timski duh, nastupajući i u ekipnim takmičenjima.
Nakon 2011. godine njegovi saradnici nastavljaju da vode klub koji je zabeležio brojne uspehe i koji svakim danom nastavlja da niže nove pobede.
Klub se trenutno takmiči u Beogradskoj ligi (seniorska konkurencija), gde se naši školarci potpuno ravnopravno nadmeću i sa mnogo starijim i iskusnijim šahistima. Prošle godine „Mala rokada“ je osvojila I mesto u pionirskoj ligi (2007 i mladji), III mesto u kadetskoj ligi (2005 i mlađi) i III mesto u generalnom plasmanu.

Ponosni smo što među svojim članovima imamo osvajače najprestižnijih šahovskih nagrada: I i II mesto u državi u ubrzanom šahu u konkurenciji devojčica do 8 godina, III mesto na prvenstvu države u klasičnom šahu u konkurenciji devojčica do 8 godina, I i II mesto na prvenstvu Beograda u konkurenciji dečaka do 8 godina, II i III mesto na prvenstvu Beograda u konkurenciji devojčica do 10 godina, II mesto na prvenstvu države u brzopoteznom šahu u konkurenciji devojčica do 10 godina, III mesto na prvenstvu države u rešavanju šahovskih problema u konkurenciji devojčica do 10 godina i brojne druge.
Cilj nam je da članovi našeg kluba budu uspešni šahisti, ali i da izgrade moralne i društvene norme kojima će se kasnije voditi u životu.